Welkom op
Manage My Business

Het Belgische platform voor de online oprichting, wijziging en ontbinding van uw vennootschap, vereniging of stichting.

Nu starten

Oprichting kan volledig digitaal en op afstand

Gemakkelijk en snel aan de slag

Met de begeleiding en expertise van een notaris

Oprichting Wijziging Ontbinding

De oprichting van een onderneming

Creëer je onderneming in 4 stappen

Stel een ondernemingsplan op

Alles begint met een idee! Met een ondernemingsplan zet je jouw doelstellingen op papier. Wat wil je bereiken? Welke acties wil je ondernemen en wanneer? Met een ondernemingsplan denk je na over de sterktes en de zwaktes van je ondernemingsproject.
Ben je al voldoende geïnformeerd en wil je meteen van start gaan? Dan kan je hier vlot beginnen met de online oprichting van je vennootschap, vereniging of stichting.

Kies de juiste ondernemingsvorm

Ga je voor een eenmanszaak of een vennootschap? Een cruciale vraag! Want je ondernemingsvorm bepaalt in grote mate hoe aansprakelijk je bent, welke formaliteiten je moet naleven en welke belastingen je moet betalen.

  • Heb je hier specifieke vragen over? Aarzel niet om een notaris te contacteren!
  • Ben je al voldoende geïnformeerd en wil je meteen van start gaan? Dan kan je hier vlot beginnen met de online oprichting van je onderneming, vereniging of stichting.
Richt je onderneming op via

Met StartMyBusiness richt je eenvoudig en efficiënt je onderneming op. De notaris staat je via een videoconferentie bij en je tekent je akte volledig digitaal. Ben je al voldoende geïnformeerd en wil je meteen van start gaan? Dan kan je hier vlot beginnen met de online oprichting van je onderneming, vereniging of stichting!

Optimaliseer je onderneming

Elke ondernemingsactiviteit houdt risico’s in. Het daarom belangrijk om niet alleen je onderneming, maar ook je gezin maximaal te beschermen tegen aanspraken van schuldeisers. Samen met de notaris bekijk je wat voor jou de beste manier is om je vermogen te beschermen. Dat kan door te kiezen voor een vennootschapsvorm, maar ook door een regeling uit te werken via een huwelijkscontract of je gezinswoning te beschermen met een ‘verklaring van onbeslagbaarheid van de gezinswoning’.


De wijziging van een onderneming

Stappen voor wijziging

Definieer de wijzigingen die moeten worden doorgevoerd

Als je vennootschap evolueert, zul je wijzigingen moeten aanbrengen. Die wijzigingen kunnen verschillende vormen aannemen:

  • Aanpassing van de statuten: hetzij door de activiteit van de vennootschap anders te definiëren (het doel van de vennootschap veranderen), verschillende rechten tussen aandelen te creëren (de rechten verbonden aan aandelenklassen veranderen) of de maatschappelijke zetel van je vennootschap te wijzigen.
  • Herstructurering: je kan ook fusies (door een andere vennootschap over te nemen of in je vennootschap te laten opgaan), splitsingen (door de activiteiten van je vennootschap alleen of met een andere vennootschap te verdelen) of een transformatie van je vennootschap (door een andere vennootschapsvorm of rechtspersoon aan te passen) doorvoeren.
Voer je wijzigingen online door

Nu je hebt besloten welke wijzigingen je wil doorvoeren in je vennootschap, moet je de documenten en alle verplichte informatie verzamelen die vereist zijn door de wet en moet je op de Manage My Business-applicatie je wijzigingsverzoek indienen bij een notaris.

Met Manage My Business kun je makkelijk en efficiënt wijzigingen aanbrengen aan je vennootschap. De notaris helpt je via videoconferentie en je kunt je akte volledig digitaal ondertekenen. Heb je alle informatie al en wil je de wijzigingen meteen doorvoeren? Wacht dan niet langer en start makkelijk met het online doorvoeren van vennootschapswijzigingen!


               

De ontbinding van een onderneming

Stappen voor ontbinding

Stel een ondernemingsplan op

Om je vennootschap, vereniging of stichting te ontbinden, moet je verschillende procedures volgen. Als je actief bent in de vorm van een eenvoudige vennootschap, een filiaal of als zelfstandige, zijn de formaliteiten die je moet vervullen ook verschillend. We raden je daarom aan om contact op te nemen met een notaris of accountant voor meer informatie.

Voer de essentiële stappen uit die zijn vastgelegd in de wet

De “klassieke” vrijwillige ontbinding van een vennootschap verloopt in twee fasen: de fase waarin de beslissing tot ontbinding wordt genomen (waarvoor verschillende verslagen moeten worden opgesteld en een notariële akte moet worden opgesteld) en de fase waarin de vennootschap wordt vereffend (waarvoor vereffenaars moeten worden aangesteld en waarbij de schulden van de vennootschap worden betaald en eventueel het resterende saldo wordt verdeeld).

Als aan bepaalde voorwaarden is voldaan, kunnen die twee fasen in één keer worden uitgevoerd door middel van de ontbindings- en vereffeningsprocedure in één enkele akte.

Start de ontbinding via

Nu je weet wat je moet doen, is het tijd om de wettelijk vereiste documenten en informatie voor te bereiden en de Manage My Business-applicatie te openen om je ontbindingsverzoek bij een notaris in te dienen als je je activiteit in de vorm van een vennootschap of vereniging uitoefent.

Met Manage My Business kun je je vennootschap makkelijk en efficiënt ontbinden. De notaris staat je bij via videoconferentie en je ondertekent je akte volledig digitaal. Heb je alle informatie al en wil je meteen alle activiteit stopzetten? Wacht dan niet langer en start makkelijk met het online ontbinden van je vennootschap!